آزمایش تجزیه آمونیوم دی کرومات که تولید کروم اکسید و گاز نیتروژن و بخار آب می کند .
آمونيوم دي کرومات به هنگام حرارت دادن تجزيه مي شود يعني همان واکنشي که در آزمايش کوه اتشفشان روي مي دهد.
واکنش تجزيه ي آمونيوم دي کرومات به صورت زير است:
(NH4)2Cr2O7(s) → Cr2O3(s) + N2(g) + 4H2O(g)
جامد حاصل (اکسيد کروم III) سبزرنگ است و بقيه ي محصولات شامل نيتروژن و آب (به صورت بخار آب) که گاز هستند. حجم ماده حاصل از نمک اوليه بيشتر ولي داراي جرم کمتري است. که آنهم به علت خروج بخار آب و گاز نيتروژن مي باشد.
توجه: آمونيوم دي کرومات سمي و خورنده است
وسايل و مواد مورد نياز:
بشر بزرگ، کپسول چيني، آمونيوم دي کرومات 50 گرم به شکل خرد شده، ورقه يا مقواي بزرگ، الکل، پنبه، کبريت، پنس
روش کار:
ابتدا مقداري آمونيوم دي کرومات را وزن کرده و بعد به صورت تپه اي در داخل کپسول چيني در مي آوريم. کبريت را روشن مي کنيم وآنرا کاملاً داخل نوک تپه ميکنيم. اگر درصد خلوص آمونيوم دي کرومات بالا باشد قاعدتاً بايد واکنش صورت بگيرد اما اگر با درصد خلوص پايين باشد با نزديک کردن کبريت هم واکنش صورت نميپذيرد بنابر اين کمي پنبه را با پنس گرفته و به الکل آغشته کرده و آتش ميزنيم. با نزديک کردن پنبه ي افروخته شده به تپه ي آمونيوم دي کرومات مي بينيم که اين بار واکنش صورت مي گيرد. منظره ي جالبي پديدارمي شود در عين ناباوري مي بينيم که تپه ي ساخته شده از بالا به سمت داخل بازاويه ي قائم شروع به واکنش مي کند و پس از چند لحظه اين چنين مشاهده ميشود دقيقاً برعکس حالت اوليه اين بار از داخل شروع به بيرون انداختن مواد تجزيه شده مي کند و به عبارت ديگر مانند کوه آتشفشان فوران مي کند و تا حدوداً يک الي يک و نيم متري مواد را به اطراف مي پاشد. با ديدن اين صحنه براي جلوگيري از پرتاب مواد به بيرون از محوطه از يک بشر بزرگ استفاده مي کنيم. فوراً بدون هيچ درنگي باديدن صحنه ي بالا بشر را سرو ته کرده و به آرامي روي کپسول چيني مي گذاريم تا از فوران جلوگيري کنيم. با اينکه بشر روي محيط واکنش قرار گرفته است ولي بازهم واکنش ادامه مي يابد (پس واکنش به اکسيژن نياز ندارد) و پس از مدتي روي بشر قطرات بخار آب را مشاهده مي کنيم (پس يکي از محصولات واکنش آب است).
ادامه مطلب...
| نسخه قابل چاپ | تعداد بازديد : 229 |
آیا تاکنون فکرکرده اید که چرا برخی چیزها درون آب شناور هستند امابرخی دیگر ته آب میافتند؟
یا چرا چوب روی آب شناور ولی یک میخ آهنی ته ظرف آب می افتد و یااینکه آیا امکان دارد یک قطعه آهن شناوربماند تمامی این موضوعات به نیرویی مربوط می شود که ارشمیدس دانشمند یونان باستان کشف کرده است.
نیروی ارشمیدس چیست ؟
وقتی جسمی را درون یک شاره مثلا یک لیوان آب می اندازیم اگر جسم تماما درون آب فرو رود به مقدار حجم خود آب را جابجا می کند به نیروی وزن این مقدار آب جابجا شده نیروی ارشمیدس گویند که همیشه رو به بالاست و از رابطه ی زیر بدست می آید:
دقت کنید که در این رابطه چگالی شاره و vحجم شاره جابجا شده است که مساوی است باحجم قسمتی از جسم که داخل شاره است و gشتاب گرانشی است حال سوالی مطرح می شود و آن اینکه چه شرایطی لازم است تا یک جسم در یک شاره شناور شود ؟ می دانیم در به هر جسمی در یک میدان گرانشی نیروی وزن وارد می شود و به جسم درون شاره حداقل دو نیروی ارشمیدس و نیروی گرانش وارد می شود می دانیم که نیروی گرانش همیشه روبه پایین و نیروی ارشمیدس (نیروی شناوری) همیشه روبه بالا هرگاه این دو نیرو برابر باشند جسم درون آب غوطه ور می شود ولی فرق شناوری و غوطه وری چیست ؟ وقتی می گوییم جسمی شناور است که در سطح آب باشد اما جسم غوطه ور میتواند در هر جای شاره باشدبه طور مثال خود آب درون خود شناور است.
ادامه مطلب...
| نسخه قابل چاپ | تعداد بازديد : 942 |
ادامه مطلب...
| نسخه قابل چاپ | تعداد بازديد : 77 |
روش جداسازی
ویژگی مواد
وسیله
جداسازی
مثال
صاف کردن
درشت و ریز
صافی
کاغذ صافی
آب و نشاسته
سرریز کردن
سنگین وسبک
قیف جدا کننده
یا دکانتور
آب و روغن
تبلور
جدا سازی
جزءجامد
از یک محلول
حرارت دادن
وتبخیر حلال
آب و نمک
آب و شکر
تقطیر
تفاوت نقطه جوش
دو مایع
دستگاه تقطیر
آب و الکل
| نسخه قابل چاپ | تعداد بازديد : 204 |
اجزای تشکیل دهنده نوشابه های گازدار شامل آب و افزودنی هاست که افزودنی های عمده نوشابه های گازدار شکر، مواد طعم دهنده، رنگ ها و دی اکسید کربن است. البته فرمول ساخت کارخانجات مختلف ممکن است از نظر درصد ترکیبات مذکور تا حدودی فرق داشته باشد.
آب:
آب جز اصلی نوشابه های
گازدار را تشکیل می دهد. آب مصرفی نوشابه های گازدار علاوه بر بهداشتی بودن آن از
نظر شیمیایی باید کاملاً خالص باشد، در غیر این صورت این ناخالصی ها با اجزای تشکیل
دهنده نوشابه واکنش ایجاد می کنند.
شیرین کننده ها:
شیرین کننده
اصلی مورد مصرف در نوشابه ها ساکارز است. نوشابه تولید شده حاوی 8 الی 14درصد قند
است. قند نه تنها خاصیت کالری زایی به نوشابه می بخشد، بلکه پیکره و قوام نیز در آن
ایجاد می کند. در تولید نوشابه های رژیمی از ساخارین و آسپارتام به جای شکر استفاده
می شود.
رنگ ها:
رنگ های عمده ای که در نوشابه ها مصرف می
شود، بیشتر مصنوعی هستند. رنگ های مصنوعی به دلیل خاصیت رنگ زایی زیادتر و استحکام
بیشتر نسبت به رنگ های طبیعی میوه ای ارجحیت دارد. حتی وقتی از عصاره رنگی میوه ها
در نوشابه ها استفاده می شود، رنگ های مصنوعی به عنوان مکمل اضافه می
گردند.
اسیدها:
اسیدها نقش مهمی در کیفیت حسی نوشابه های
گوارا دارند. در فرمولاسیون نوشابه ها تعادل صحیح اسید و قند باید رعایت شود.
از
اسیدها در نوشابه های گازدار به منظور اهداف زیر استفاده می*گردد:
1- تشدید طعم
و مزه
2- اصلاح شیرینی قند موجود در نوشابه ها
3- خاصیت نگهدارندگی در محصول
نهایی
4- تنظیم ph اسیدی
مصرف تعدادی از اسیدها در نوشابه های گوارا مجاز است
که اسید سیتریک و اسید فسفریک از متداول ترین آن هاست.
طعم دهنده
ها:
این مواد به صورت طعم دهنده های مصنوعی، عصاره های طبیعی و کنسانتره
های آب میوه وجود دارند. مواد طعم دهنده در مقابل حرارت های بیش از 38 درجه سانتی
گراد مقاوم نیستند، به این دلیل نوشابه ها هرگز استریلیزه یا پاستوریزه نمی
شوند.
طعم های حاصل از میوه جات، متداول ترین طعم های مصرفی در نوشابه ها به جز
کولاها هستند.
دی اکسید کربن:
کف و مزه ی خاص اینگونه از
آشامیدنی ها نتیجه وجود گاز co2 موجود در آن هاست. میزان co2 مورد استفاده در
آشامیدنی ها به طعم و نوع آن ها بستگی دارد. co2 باعث تشدید طعم، افزایش
زمان نگهداری نوشابه از طریق اسیدی کردن آن، سوزش زبان و کف کردن می
شود
مواد اصلی تشكیل دهنده یك نوشابه گازدار
- اسید فسفریك :
این ماده موجب كاهش جذب کلسیم و در نتیجه ابتلا به پوكی استخوان ودندان ها می شود. همچنین اسید كلریدریك موجود در معده را خنثی می كند و باعث سوءهاضمه و جذب ناقص مواد غذایی می شود. - قند : سازندگان نوشابه های گازدار بزرگترین مصرف كننده ی قند تصفیه شده هستند. مصرف زیاد قند میزان انسولین خون را بالا می برد و منجر به افزایش فشار خون وکلسترول ، بروز بیماریهای قلبی ،دیابت ، چاقی و پیری زودرس می شود. بیشتر انواع سودا، بیش از 100 درصد مقدار قند مورد نیاز روزانه را تامین می كنند.آسپارتام (aspartame) :
این ماده شیمیایی در سوداهای رژیمی به عنوان جانشین قند به كار می رود و بیش از 90 عارضه جانبی دارد كه از جمله می توان به تومور مغزی ، معلولیت جنین ، دیابت ، عدم تعادل حسی و بروز حمله های صرع اشاره كرد.به علاوه، زمانی كه آسپارتام مدت زیادی در فضای گرم نگهداری شود به متانول تبدیل می شود. متانول الكلی است كه می تواند به آلدئین یا اسید فرمیک كه از عوامل سرطان زا هستند ، تبدیل شود.- كافئین :
كافئین موجب بروز اضطراب ،فشار خون بالا ، ضربان نامنظم قلبی یا تپش قلب و بالا رفتن مقدار كلسترول خون می شود. همچنین ویتامین ها و مواد معدنی را می سوزاند و موجب بروزسرطان و مشكلاتی در بارداری می شود.
در نهایت باید گفت كه مصرف نوشابه های گازدار یا ساده ، علاوه بر داشتن مضرات فراوان، به دلیل دارا بودن کالری بالا ، اشتهای افراد را برای مصرف مواد غذایی مفید مانند سبزیجات، پروتئین ها، لبنیات و سایر موادمغذی کاهش می دهند.
انواع نوشابه های گازدار ( سودا ) وضعیت بیماری هایی چون پوكی استخوان ، چاقی ، پوسیدگی دندان و بیماری های قلبی را تشدید می كنند.
افرادی كه به مصرف این نوشابه ها روی می آورند مصرف شیر و فرآورده های مشابه آن را كاهش می دهند. همین امر باعث می شود افرادی كه این نوشابه ها را مصرف می كنند ، كمتر از آنهایی كه این نوشابه ها را مصرف نمی كنند كلسیم به بدنشان برسد. این موضوع به ویژه برای دختران جوان كه نیاز به كلسیم زیاد دارند ، در آینده می تواند مشكل ساز باشد.
نوشابه ها به دلیل داشتن كالری بالا و شكر باعث چاقی و پوسیدگی دندان نیز می شوند. همچنین قند موجود در آنها برای بیماران مبتلا به دیابت بسیار خطرناك تر از سایر قند ها می باشد.
همچنین تحقیقات نشان می دهد كه نوشابه های گازدار ( انواع كولا ) یكی از مهم ترین موادی است كه موجب تولید سنگ کلیه می شود.
نكته قابل توجه دیگر در انواع این نوشابه ها آن است كه كارخانجات سازنده به هر دلیل مواد افزودنی مانند کافین یا حتی داروهای اعتیادآور به این نوشابه ها اضافه می كنند تا افراد به مصرف آنها عادت كنند. تحقیقات یكی از مؤسسات بهداشتی آمریكا نشان می دهد، علت اصلی فروش بالای برخی از این نوشابه ها وجود بیش از حد این مواد در آنها می باشد.
ترك عادت مصرف این نوشیدنی ها ساده ترین راه برای رسیدن به سلامتی است. فراموش نكنید كه بهترین راه حفظ سلامتی استفاده هرچه بیشتر از مواد غذایی طبیعی است.
| نسخه قابل چاپ | تعداد بازديد : 108 |
آمالگام دندانی
آمالگام دندانی مادهای است که برای پر کردن دندان از آن استفاده میشود و مرکب از 50 درصد جیوه 34.5 درصد نقره، 9% قلع ، 6% مس و 0.5% روی است.
آمالگام به مدت بیش از صد سال است که در سراسر دنیا برای ترمیم دندان استفاده می شود. این ماده در سال 1812 توسط یک شیمیدان انگلیسی شناخته و در سال 1833 به دنیا معرفی شد
ترکیبات آمالگام
آمالگام آلیاژی است که دو فلز اصلی تشکیل دهنده آن جیوه و نقره هستند. عناصر دیگر مانند قلع و مس هم برای ایجاد بعضی خواص به این ترکیب اضافه شدهاند. آمالگام قبل از ترکیب شدن برای آلیاژ به صورت دو قسمت پودر و مایع وجود دارد. قسمت پودری آن شامل نقره، مس و مقداری قلع است و قسمت مایع نیز از فلز مایع جیوه تشکیل شده است. در مطب دندانپزشکی ابتدا دندانپزشک، قسمتهای پوسیده دندان را تراش داده و دندان را به شکل مناسبی برای پذیرش ماده ترمیمی آمالگام آماده میکند. سپس پودر و مایع آمالگام با هم مخلوط شده،ترکیبی با قوام خمیری ایجاد میکند. که این قوام خمیری حدود ۲ تا ۳ دقیقه به دندانپزشک فرصت میدهد تا آمالگام را درون حفره دندان قرار داده و شکل مناسب را برای آن ایجاد کند. پس از این زمان،آمالگام شروع به سفت شدن میکند و آلیاژ بسیار مستحکمی از خود به جای میگذارد. این ماده در برابر رطوبت محیط دهان و فشارهای ناشی از جویدن مقاومت خوبی دارد و عمر متوسطی بین ۵ تا ۰۱سال برای یک پرکردگی آمالگام پیشبینی میشود. علاوه بر آمالگام مواد ترمیمی دیگری نیز بهنام ترمیمهای همرنگ دندان در بازار دندانپزشکی وجود دارد. این مواد برای ترمیمهای دندانهای جلویی که در معرض دید هستند، انتخابهای مناسبی است اما از نظر تحمل فشارهای جویدن و عمر برای ترمیم سطوح جونده دندانهای عقبی، انتخابهای چندان مناسبی نیستند .
آیا آمالگام سمی است؟
جیوه فلزی است که به خاطر ایجاد بخارهای سمی،برای بدن انسان مضر محسوب میشود. اما جیوهای که در آلیاژ آمالگام وجود دارد، از حالت آزاد خارج شده و به صورت یک ترکیب فلزی در آمده است و خواص اولیه خود را از دست میدهد. چند سالی است که در مجامع پزشکی و دندانپزشکی از سمی بودن آمالگام و ایجاد بیماریهای عمومی گوناگون وابسته به آمالگام صحبت میشود اما انجمن دندانپزشکی آمریکا هنوز آمالگام را به عنوان یک ماده ترمیمی مطمئن و مناسب میشناسد و اعلام میکند که ارتباط اثبات شده و معنیداری بین بیماریهای عمومی بدن و ترمیمهای آمالگام موجود در دهان افراد وجود ندارد
| نسخه قابل چاپ | تعداد بازديد : 39 |
حیوانات شبیه سازی شده در ایران
بُنْیانا اولین گوساله تاگ سازی شده در ایران است. تاگ سازی فرایند ساختن کپی کاملاً همسان از چیزی است. تولد این گوساله که بنیانا به مفهوم بنیادین و پایهای نام گرفته، اولین تولد موفق گوساله همانندسازی شده در خاورمیانه محسوب میشود، تولید گوساله بنیانا در ساعت ۱۵:۳۰ روز شنبه 20تیر88 و پس از گذراندن ۲۷۰ روز کامل حاملگی با انجام عمل سزارین در مجتمع دامپروری نصر در پژوهشکده نصر اصفهان تحقق یافت. این گوساله چندروز بعد از بدنیا آمدن به دلایل عفونتی که مشخص نیست چگونه ایجاد شده بود تلف شد
تامینا دومین گوساله تاگ سازی شده در ایران است که از منشا سلولی مشابه اولین گوساله تاگسازیشده یعنی بنیانا است این گوساله پس از ۲۸۰ روز حاملگی در ۶ تیر ۱۳۸۸ با انجام عمل سزارین و با وزن ۷۰ کیلوگرم در در مجتمع دامپروری فوکا وابسته به تامین اجتماعی متولد شد ولی چند ساعت بعد به دلیل وقوع تب حاد و مواج درگذشت.
رویانا دومین گوسفند همتا سازی شده در ایران است.این گوسفند در تاریخ 8مهر85 بدنیا آمد.این گوسفند از زمان مقرر زودتر بدنیا آمد و به خاطر همین موضوع نارس بود.نام انتخابی برای وی از نام پژوهشکده رویان که رویانا در آن بدنیا آمده بود، گرفته شدهاست. این گوسفند همتا سازی شده در تاریخ 3 اسفند 88 احتمالا بر اثر نارسایی مزمن کبدی از دنیا رفت. جسد رویانا اولین حیوان همتا سازی شده در خاورمیانه، پس از تاکسیدرمی در پژوهشگاه رویان نگهداری میشود تا برای همیشه به عنوان نماد توانمندی دانش زیست فناوری ایران در معرض دید همگان باشد.
روباما اولین گوسفند شبیه سازی شده در ایران بود که در تاریخ 11 مرداد 85 به دنیا آمده بود ولی دقایقی بعد از تولد مرد.
حنا اولین بز تاگ سازی شده در ایران است. این بز در ساعت ۰۱:۳۰ روز شنبه 26 فروردین88و پس از گذراندن ۱۴۷ روز کامل حاملگی با انجام عمل سزارین در در پژوهشکده رویان اصفهان متولد شد.
بووانا اولین گوساله حاصل از انتقال جنینهای
لقاح آزمایشگاهی است که در ساعت ۲ بامداد یکشنبه
15 اردی بهشت
87در پایگاه
تحقیقاتی پژوهشکده رویان اصفهان با وزن ۴۳ کیلوگرم و به صورت طبیعی
متولد شد. بووانا برگرفته از نام لاتین گاو BOVINE و بر وزن نام دومین گوسفند
شبیه سازی ایران رویانا است
.
شنگول اولین بز تاگ سازی شده تراریخته حاوی ژن فاکتور9 انعقادی است که در صبح روز شنبه 19 دی 1388 پژوهشکده رویان اصفهان متولد شد. این بزغالههای تراریخته شده، حامل ژن تولید پروتئین انسانی با ترکیبی جدید هستند که میتواند در درمان مبتلایان هموفیلی نوع «ب» موثر باشد.
منگول اولین بز تاگ سازی شده تراریخته حاوی ژن فاکتور 9انعقادی است که در صبح روز شنبه19 دی 1388پژوهشکده رویان اصفهان متولد شد
آبگون و آبگینه اولین گوساله های حاصل از انجماد جنینهای آزمایشگاهی هستند که در 17 بهمن 89 در شرکت کشت و دامداری فکا وابسته به سازمان تامین اجتماعی توسط پایگاه تحقیقاتی پژوهشکده رویان اصفهان متولد شدند
منبع:www.oloom-box.blogfa.com
| نسخه قابل چاپ | تعداد بازديد : 39 |
فرو رفتن به عمق زمین نیروی وزن چه تغییری می کند؟
هر چه از سطح زمین بالاتر برویم نیروی جاذبه ی زمین (وزن جسم)کمتر می شود به طوری که اگر به اندازه ی شعاع زمین از سطح زمین دور شویم وزن یک چهارم مقدار اولیه ی آن می شود کره ی زمین طبق قانون گرانش اجسام را طوری جذب می کند که گویا تمام جرم زمین در مرکز آن متمرکز شده است و این نیروی جاذبه با مجذور فاصله نسبت معکوس دارد با توجه به این قانون ممکن است چنین فکری پیدا شود که اگر به عمق زمین فرو برویم یعنی به مرکز زمین نزدیک شویم باید وزن بیشتر شود این تصور نادرست است با فرو رفتن به اعماق زمین وزن کمتر می شود زیرا در این صورت قسمت های جذب کننده ی زمین در چند طرف جسم قرار می گیرد یعنی از طرف قسمت های بالا به سمت بالا و از سوی دیگر به پایین جذب می شود بنا بر این هر چه جسم به اعماق زمین فرو رود وزن آن کم می شود تا در مرکز زمین جسم وزن خود را به کلی از دست می دهد زیرا قسمت هایی که جسم را احاطه کرده اند آن را با نیروی یکسانی به همه طرف جذب می کنند.
ادامه مطلب...
| نسخه قابل چاپ | تعداد بازديد : 1216 |